Tatu Rauhamäki Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan mietteitä kotikaupungista ja muistakin ajankohtaisista asioista

Terveyskeskusmaksujen poistossa ei järkeä eikä kansankaan tukea

  • Terveyskeskusmaksujen poistossa ei järkeä eikä kansankaan tukea


Helsingin Sanomat julkisti tänään mielipidetutkimuksen, jonka mukaan sen enempää helsinkiläisten, espoolaisten kuin vantaalaistenkaan selvä enemmistö ei kannata terveyskeskusmaksujen poistamista. Kyselyn mukaan esimerkiksi vain joka neljäs helsinkiläinen kannattaa maksujen poistoa.

Minulle ei edes ole eri ryhmien välisissä neuvotteluissa mukana olleena selvinnyt, mitkä ovat näiden puolueiden perustelut maksuista luopumiselle. Tiedän kyllä, että yksi perustelu on ollut terveyserojen kaventaminen. Erittäin kannatettava tavoite sinänsä, mutta en alkuunkaan usko, että keino on oikea. Itse asiassa se voi pahimmillaan johtaa ylikuormitettuihin terveysasemiin, pidempiin jonotusaikoihin ja pahimmillaan jopa lääkäripulaan, jos terveyskeskuslääkärin työn houkuttelevuus sen myötä entisestään heikkenee.

Helsingissä terveyskeskusmaksu on tänä vuonna 13,80 euroa. Sitä peritään korkeintaan kolmesta käynnistä vuosittain eli maksimissaankaan tuo maksu ei nouse yli 41,40 euron vuodessa. On aidosti vaikea uskoa, että tuon kokoinen maksu kenellekään muodostaisi aidosti kynnystä hakeutua hoitoon. Varsinkin kun tiedämme, että kaikkein vähävaraisimpien ei tarvitse maksua itse maksaa.

Maksun poistaminen maksaisi kaupungille reilut kolme miljoonaa euroa vuodessa. Tämä siis silloin, jos maksu säilytetään esim. ulkopaikkakuntalaisilla. Ja pakkohan se on säilyttää tai vapaan terveysasemille hakeutumisoikeuden koitettua 2014 alusta Helsingin terveysasemat täyttyisivät espoolaisista ja vantaalaisista.

Tuolla samaisella reilulla kolmella miljoonalla eurolla saisi muuten 20 lääkäri-hoitajaparia terveysasemillemme Helsingissä. Eli 40 käsiparia lisää hoitamaan helsinkiläisiä. Jos koetaan, että Helsingillä on tässä taloustilanteessa varaa satsata nykyistä enemmän esim. terveydenhuoltoon, niin itse laittaisin sen huomattavasti ennemmin hoitavien käsien lisäämiseen kuin terveyskeskusmaksun poistamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat